četrtek, 23. april 2015

Nordijska hoja... tečajne drobtinice

Če hočemo pravilno hoditi, se moramo tega naučiti. Zato je pametno obiskovat kak tečajček, kjer lahko v kratkem času človek pridobi vsa potrebna znanja za to, da lahko hodi. Seveda mislim na nordijsko hojo, ne običajno hojo, to že znamo. Nordijska hoja pa je malo bolj kompleksna. In ravno s poučevanjem nordijske hoje smo resno zaštartali v Žireh, pod okriljem lokalnega športnega društva (TrimAs).

Ljudi je bilo presenetljivo dosti že na predstavitvi v začetku mesca, še bolj me je presenetila številčna udeležba na tečaju. Ljudje z veseljem spoznavajo, da je nordijska hoja odlična rekreacija, ki hitreje poganja kri po žilah, krepi celo četo mišic in je družabna in zabavna. 
Zdaj smo komaj na polovici naših tečajniških učnih uric in tečajniki izredno lepo napredujejo, se jim vidi, da imajo šport v krvi. 

Da bi bil tečaj čimbolj zanimiv, sem se potrudila sestaviti program, ki bi zajel učenje vseh potrebnih prvin nordijske hoje in da bi bil hkrati čimbolj raznolik in pester. Na prvi vaji sem tečajnikom predstavila nekaj teoretičnih dejstev o disciplini; iz kje izhaja, kakšne palice uporabljamo in zakaj je dobra. Poslušali se s takim zanimanjem, da je na momente vladala takšna pozornost, da bi jo lahko z nožem rezala. 
Po uvodni teoriji smo nadaljevali z ogrevanjem. Odločila sem se za ogrevanje brez palic, vključili smo nekaj vaj za moč in nekaj družabnih iger za bolj sproščeno vzdušje. Istočasno so te igre odlične za motoriko, koordinacijo in reflekse. Ker pa je hoja naša ključna sestavina, smo tečajnike hitro seznanili z dvotaktnim diagonalnim korakom, po domače "nasprotna roka, nasprotna noga". Ključne so bile razlaga, demonstracija in končna izvedba koraka. Ni jim šlo slabo. 
Na koncu smo naredili še raztezne vaje in še eno igrico za boljše družabno povezovanje med tečajniki in učitelji in tečajniki med sabo. 

Le en dan je bil vmes prost in spet smo se dobili ob isti uri na istem mestu, na Ledinici. Tokrat smo dvignili pulz z hojo, ki so jo že osvojili. Pri splošnem ogrevanju smo vključili tudi palice, ravno tako pri vajah za moč. Brez kratke igrice tudi tokrat ni šlo. S posebnimi vajami smo utrdili koordinacijo gibanja v dvotaktnem diagonalnem koraku. Ob izvajanju "vlakcev" in menjavi ritma smo se vsi zabavali, in se tudi učili. Razložila sem še tehniko dvokoraka s soročnim odrivom. Za moj okus malce težja tehnika jim ni delala velikih težav, zato smo hitro prešli na učenje menjave odrivne noge med hojo, brez ustavljanja. Brez razteznih vaj in zaključne motivacijske igrice jih nismo spustili domov. 

Lepo je videti nasmejane ljudi, ki prijetno utrujeni odhajajo s palicami v roki domov. Ker uživajo v gibanju in druženju veš, da bodo prišli še. Njihov nasmeh pa učitelju pove več kot sto besed, kar le še podkrepi skupinski aplavz na koncu vadbe. Brez veze ta sentimentalnost! Po praznikih grem v akcijo v tretje in v naše korakanje po ravninskem travniku bomo dodali še malo klančka. Nedvomno bo spet zabavno!  

Ni komentarjev: