sobota, 11. april 2015

Nordijska hoja... prve prave učne urice

Trije dokaj novopečeni učitelji nordijske hoje in teka smo danes opravili svoje prve učne urice. V Žireh smo pripravili predstavitev, kaj nordijska hoja sploh je. Udeležilo se je je luštkano število hoje željnih radovednežev in vsi so z zanimanjem spremljali nekaj osnovnih značilnosti hoje s palicami po smučarsko (nordijske hoje) ob power point "slajdih". Lokacija predavaja je bila fantastična. Dobili smo se pri brunarici, ki je pravzaprav spodnja postaja vlečnice na smučišču v Ledinici. To je zaselek, ki je le nekaj minut hoda od centra Žirov. 

Po nekaj razdeljenih piškotih in kozarčkih čaja, smo razdelili palice in se odpravili na travnik, kjer so se udeleženci spoznali s konkretnimi koraki in pravilno tehniko nordijske hoje. Razdelili smo jih v dve skupini, ker je bilo tako delo lažje. Eni skupini je "poveljeval" Anže, drugo sem prevzela jaz, sodelovala pa je še Mateja, nad vsemi tremi pa je bdel Mirko. Vodila sem začetno ogrevanje, z Matejo sva prikazali nekaj vaj za moč, da smo razbili nekaj napetosti in vso vadbo še popestrili sem dodala še nekaj praktičnih iger, ki spretno prikrivajo vaje za koncentracijo, spretnost, hitrost in reflekse. Mislim, da smo se prav vsi pošteno zabavali. 

Dobro ogreti in razgibani smo se lotili učenja DDK, dvotaktnega diagonalnega koraka. Ljudem sem povedala, da se sicer to sliši hudo "kunštno", ampak v resnici ni. Vodili smo jih skozi nekaj učinkovitih vaj, ki popeljejo do pravilne tehnike. Korakali smo gor in dol po travniku in že po nekaj prehojenih dolžinah se je pokazal konkreten napredek. Da ne bi mislili, da obstaja le ena vrsta koraka, smo jih naučili še osnove dvokoraka s soročnim odrivom. Ta jim je delal majo več težav, ampak za začetnike je to normalno. Trudila sem se po najboljših močeh, da bi jih postopoma popeljala do celostne izvedbe, ampak ostali smo nekje na sredini. Pa nič zato, ker bomo s tem nadaljevali na enem od prihodnjih tečajev, ki jih planiramo izvesti. 

Predstavitev nordijske hoje v Žireh (11.4.2015), foto: Srečo G. (TrimAs) 


Nobena vadba se ne konča kar tako sredi korakanja. Pod Matejinim vodstvom smo naredili raztezne vaje za zgornji del telesa, jaz sem vodila "streching" za spodnj del telesa. To je bilo hkrati tudi sklepno dejanje naše predstavitve. Trajala je približno tri ure in nekateri so bili že konkretno utrujeni. 
Velika večina jih je bilo navdušenih in verjamem, da se bomo kmalu spet podili s palicali po žirovskih travnikih. Vsi zadovoljni, malo opečeni, malo prevetreni in utrujeni smo si zaslužili povračilo izgubljenih kalorij, ob katerih smo že kovali nove plane za strumno in veselo korakanje po zelenih poljanah. Naj se sliši še tako poetično... nordijska hoja je zakon! 

Ni komentarjev: