torek, 3. marec 2015

Nordijska hoja je... kaj že?

Nordijska hoja je nadgradnja običajne hoje. V osnovi je preprosto le hoja, ki smo se jo naučili že kot majhni otroci in je gibanje, ki ga uporabljamo prav vsak dan (razen tiste dni, ko se nam ne ljubi vstati - pustimo ostale, resnejše razloge). Ampak nordijska hoja je vsaj dvakrat bolj učinkovita. 

Glavni rekvizit so palice, ki so dodane osnovnemu gibanju ravno zato, da povečajo učinkovitost hoje. 

1. z uporabo palic učinkovito v gibanje vmestimo še zgornji del telesa
2. palici pomagata pri odrivanju; to pomeni, da sicer težje gibanje z odrivanjem od palic postane lažje

Takšna hoja zahteva specifično tehniko hoje. Je drugačna od treking hoje, hoje v klanec (hribolazenja) ali trail teka. Gre predvsem za specifično uporabo palic, ki mora biti takšna, da, če je izvajana pravilno, maksimalno vplate delovanje zgornjega dela telesa. Tu gre predvsem za mesto zabadanja palic. Lahko jo izvajamo kadar koli, skoraj kjer koli, primerna je za kogar koli, ne zahteva drage opreme ali posebnih oblačil. 
Njena popularnost hitro narašča in uporablja jo veliko posameznikov, dobro pa je zastopana tudi v okviru terapij, fizioterapij. Priporočajo jo tudi zdravniki, promotorji zdravega načina življenja in gibanja, uporabljajo jo tudi osebni trenerji. Predvsem pa je varna, cenovno ugodna in zabavna. Kar je najpomembneje je to, da se izvaja na prostem, na svežem zraku. 

Za pravilno izvedbo je potrebnega nekaj znanja. Pri nordijski hoji celotno telo deluje le, če je naša tehnika pravilna. Za to pa je potrebno imeti nekoga, ki nas bo vodil skozi proces učenja in razvoj fizično težjih komponent hoje (in teka, ali kombinacijo obojega). 

V ta namen sem se tudi sama odločila, da se izobrazim in usposobim v tej smeri. Pa ne le, da se sama naučim pravilnih tehnik, ampak da bom lahko svoje znanje prenašala tudi na druge. Znanje, ki ga bom pridobila mi bo v spodbudo, da bom lahko kogarkoli naučila, kako se pravilno nordijsko hodi in teče, da bo pri tem užival, se zabaval, postal (in ostal) fizično (in posledično tudi psihično) močnejši in na sploh živel bolj zdravo. Se že močno veselim!

Ni komentarjev: