četrtek, 19. februar 2015

Smučarsko tekanje na Blokah

Bloke, Bloke, Bloke... Pred tem tednom še nikoli nisem tekla na smučeh na Blokah, ta teden pa kar dvakrat; v sredo in tudi v četrtek. Do tja z Vrhnike ni daleč; je bistveno bližje kot Rateče ali Pokljuka, sicer dlje kot Logatec, ampak tam je s snegom velikokrat bolj "švoh". Tako je med člani familije vzniknila ideja, da se zapeljamo do Nove vasi. 

Parkirali smo praktično poleg izhodišča, tako sem smučke zapela že po nekaj korakih od avta. In ja, takoj mi je bilo jasno, da bo tek precej napornejši, kakor sem ga bila vajena. Proga je bila namreč pomrznjena. To bi bilo super in "šibalo" bi kot vroč nož skozi maslo, če ne bi bila proga načeta, "zlaufana" in polna "V špur". Teči je bilo težko, dodatmo pa nas je oviral še vetrček... no, veter. 


Z očetom sva švignila naprej, mami je ostala malce zadaj, ampak sva jo kmalu počakala, čim sva se malo ogrela. V ta namen sva se raje kot matrala na "drsalni" progi, soročno odrivala v špuri za klasiko. Roke so trpele, a ogrela sem se precej dobro. Ravnino do vasi Velike Bloke sem odpeljala z lahkoto. No, če ne upoštevam, da mi je uspelo prekrižati dile in sem telebnila po vsej svoji dolžini in širini. Za nameček se nisem mogla pobrati in mi je bilo vse skupaj že hecno, ko sem se skoraj valjala po tleh. Na srečo me je dohitela mami in mi malce pomagala. Švignila sem dalje. 


Dalje smo tekli praktično skupaj. Mami sva počakala, čim sva ji preveč ušla naprej. Da pa nisva stala na mestu in se ohlajala, sva se malo " zezala" po celem snegu. Prav zabavno je bilo, ker je bil sneg dovolj pomrznjen, da se ni udiralo. 

Proga se je obrnila nazaj proti Novi vasi, od tam pa ni bilo več enostavno. Kar nekaj "šling" je bilo konkretno strmih. Če ne bi bila utrujena, bi z njimi opravila z lahkoto, ampak bila sem že na "low" z energijo, poleg tega pa me je pomrznjena proga še dodatno izčrpala. Še vedno pa sem  v vsem tem uživala, kot že dolgo ne. Pokrajna Blok je res luštna.Pretekli smo približno 15 kilometrov in na koncu smo bili vsi prijetno utrujeni in navdušeni nad lepim dopoldnevom. Jaz sem bila celo tako zelo, da sem šla naslednji dan spet. Tokrat s prijateljam. Proga je bila malce manj ledena, ker je bilo uzračje toplejše zaradi brezvetrja in poznejše ure. 

Od začetka sem se kar malo lovila in nisem našla pravega ritma, a iz koraka v korak mi je šlo vse skupaj bolje od nog. Na momente bi smučke zamenjala za ležalni stol in se ne bi spravila domov dokler sonce ne bi zašlo. Tudi ta dan na progah ni bilo veliko tekačev, tisti redki, pa so prav prijazno pozdravljali in bili z lepim vremenom ravno tako zadovoljni.

Sonce je progo tudi že ravno toliko zmehčalo, da je bil tek lažji, da so bili spusti na klančinah videti manj samomorilski in smuči so tudi nasploh lepše tekle. Na nekaj mestih so sonček očitno iskali tudi krti in naredili kakšno krtino kljub snežni odeji. Mestoma pa je tudi ratrak že dodobra načel progo in je tako na plano pokukala tudi kakšna travnata zaplata. Z nekaj pazljivosti, da ne zapelješ ravno na travo tudi ta ni moteča. Dejstvo je, da se v drugi polovici februarja narava že prebuja.  


Z Anžetom sva odpeljala enak krog, kot sem ga en dan pred tem s starši. Imela sem dovolj, bila sem utrujena. Sicer bi lahko še nadaljevala, ampak bi bilo bolj na silo in vprašanje, kolikokrat bi zaradi nemoči in spotikanja pristala na tleh. Tega pa si resnično nisem želela. Sem imela dan pred tem en padec povsem dovolj. Hja, ko sem že pri padcih... moja mati me je povsem presenetila; na totalno zamrznjeni podlagi in z zelo malo izkušenj ni padla niti enkrat. Drsala je počasi, a suvereno in bila tudi na spustih prava "carica". Očitno obvlada! Midva z očetom pa sva oba občutila trdoto zmrznjenega snega, ampak nikomur ni bilo hudega, na srečo. V glavnem, Bloke so me očarale in držim pesti, da bo še kaj snega. Rada bi šla še tja na sneg. PRIPOROČAM! Pa še nekaj... kljub temu, da nimam ničesar z ratrakom, s tipom ki vozi ratrak ali tistim, ki je odgovoren za urejanje prog, pozivam k prispevanju prostovoljnih prispevkov. Menda gredo za urejanje prog. Pa četudi gredo morda za pivo po ratrakiranju, dam z veseljam evro ali dva. Ni komentarjev: