torek, 24. februar 2015

Nordijska hoja - pasivno dolgočasje ali zabavna aktivnost?

Že precej let nazaj sem imela pomisleke o nordijski hoji. Včasih se mi ni dalo teči ali hoditi v strm klanec, pa sem šla le na sprehod po ravnem. Sprehajala sem se, bilo je super fino fajn, roke pa so tičale v žepu. Pravzaprav celotni zgornji del telesa ni počel ničesar, želela pa sem si, da bi se v gibanje bolj angažirala. Ob tem bi mi še kako prišle palice. Ampak, kdo pa se je takrat sploh sprehajal s palicami! Marsikdo, ki je hodil po ravnih terenih niti doma ni imel palic, če pa ji je že imel, jih ni nosil s seboj na ravninska pohajkovanja. Palice so vedno spadale v bolj zahtehne klance in višje hribe. Pa čeprav je nordijska hoja že obstajala. Le izredno redki so bili tisti, ki so jo poznali in/ali se z njo ukvarjali. 

vir: internet


Ne tako dolgo tega sem resneje začela razmišljati o nordijski hoji. Znancem o njej pripovedujem z navdušenjem, reakcije pa so različne. Včasih kdo sploh ne ve o čem govorim, drugi mi rečejo, da je to brez veze, da je to zgolj in samo hoja, ki ne zahteva učenja pravilnega izvajanja in skupinskih vadb. Na srečo pa obstajajo tudi ljudje, ki so enakega mnenja, kot jaz. Ni pomembno, če sem jim pomagala do takšnega mnenja ali so do njega prišli sami. Eden od mojih somišljenikov je Anže, prijatelj, ki ima v športu podobne nazore in se je danes prvič preizkusil v nordijski hoji. 

"Nordijska hoja? Sprva se stvar za nekega športnika v solidni kondiciji sliši sila preprosto. Tako sem se tudi sam odločil, da se poizkusim v tej obliki gibanja. Kmalu pa sem ugotovil, da vse skupaj vseeno ni tako preprosto in nedolžno, kot se zdi na začetku. Kljub temu, da imam tudi kar nekaj izkušenj iz teka na smučeh, ki sem jih sprida izkoristil, pravilno gibanje pri nordijski hoji zahteva kar nekaj koncetracije, da tehnika giba ne bi bila popolnoma napačna. Pri pravilnem gibanju pa tudi kmalu ugotoviš, da se moraš gibati relativno hitro, pri tem pa se zaradi palc giblje celotno telo, tako da gibanje zahteva tudi kar nekaj kondicije. Kmalu sem ugotovil, da tudi roke kar dobro čutim in imam utrujene. Nordijska hoja torej ni tako preprosta kot se sprva zdi in je tudi več kot primerna za pridobivanje kondicije in dvig forme. Zaradi tega je primerna tudi kot dodatna vadba k drugim športom. Zabavna pa je še bolj kot se sprva zdi. Kljub rahlemu dežju sem se med svojim prvim poskusom dodobra zabaval in užival, saj je gibanje igrivo in te zaposli, da res uživaš. Definitivno jo pripročam vsakomur in tudi sam se je bom z veseljem še večkrat lotil. Torej, nordijska hoja!"


vir: internet


Seveda se strinjam z Anžetom, da je nordijska hoja, predvsem v kombinaciji z nordijskim tekanjem odlična popestritev klasične "le-hoje". Ni enostavna, pa vendarle je. Ne zahteva dobre fizične priprave, pa vendar je naporna. Je vadba, pri kateri se gibljemo na svežem zraku, v družbi in ob klepetu, ali le da si sami pri sebi zbistrimo misli. Je vadba, ki ni stresna za naše telo, pa vendar se pregibamo in predihamo s celim telesom. Še vedno je to hoja, ampak oplemenitena. :) 

Ni komentarjev: