torek, 10. februar 2015

Nekaj zgodovine teka na smučeh

Verjamem, da nas je veliko (in število še narašča), ki se v prostem času radi podimo po belih poljanah in pri tem uživamo. Žal pa nas je takšnih, ki nas zanima, kako je tek na smučeh sploh nastal, iz česa se je razvil in iz kje izhaja, precej manj. Ker sem po izobrazbi (in duši) etnologinja, me takšne stvari še posebno prevzamejo in grem težko mimo tega, da bi vsaj malo pomislila na zgodovino vsega kar me obdaja, sploh če je to povezano s kulturo bivanja ljudi in njihovimi dejavnostmi. 

Ker se v zadnjim dneh, ko imamo končno nekaj snega, da lahko na smučeh tečemo tudi v sosednji občini, intenzivneje posvečam ravno teku na smučeh, sem pomislila tudi na evolucijo same nordijske smučarije, konkretneje teka na smučeh. 


vir: internet


Beseda "ski" izhaja iz stare nordijske besede "skíð", ki pomeni palico iz lesa ali smučko. Praoblika smuči, ki naj bi onemogočala pogrezanje v visok sneg, je stara kakih 1200 let. Smučanje se je pojavila kot tehnika za potovanja in predvsem lažjega premikanja v snegu na smučeh. Dokaze o smučeh imamo že od okoli leta 2500 pred našim štetjem. Na otoku Rödöy na Norveškem so v votlini odkrili risbe smučarjev lovcev, ki so zasledovali živali na nekakšnih lesenih smučeh. Znana najdišča sta se Hoting (Švedska) in risbe smučarjev v votlini blizu Zalavruga ob Belem morju. Po risbah sodeč so smučali na asimetričnih smučeh, po daljši so drseli, s krajšo pa so se odrivali. Čas začetka tovrstnih "potovanj" je približno pet tisoč let nazaj v Skandinaviji. Različice razvoja so našli tudi na Kitajskem, med prvimi uporabniki pa so šteti tudi pripadniki ljudstva Sami. V skandinavski mitologiji so smuči večkrat omenjene, smučarji lovci pa so značilni tudi za Azijo. V srednjem veku je smučanje sodilo k viteškim sposobnostim. Zgodovinsko dokazani prvi smučarski tek na dolge proge sodi v leto 1521, ko je poznejši švedski kralj Vasa pretekel s svojimi vojaki med vstajo proti Dancem na smučeh kakšnih 90 km v ostrem tempu. V spomin na ta dogodek prirejajo na Švedskem vsako leto tek od Salena do Moore (Vassaloppet), ki se ga udeleži vec tisoč tekačev. Prvo tekmovanje v današnjem pomenu besede, pa so priredili v Christianiji (danes Oslo), leta 1769. Vsekakor so smuči sprva uporabljali za transport, kot rekreativna dejavnost so se začele uporabljati v sredini 18. stoletja. Prvi smučarji so uporabljali le eno palico, ki je služila za lažje lovljenje ravnotežja, prva upodobitev smučarja z dvema palicama pa je iz leta 1741. 


Vir: internet


Na Slovenskem so poznane bloške smuči, ki so spomin na dediščino smučarske kulture na Blokah do okupacije leta 1941. Športne smuči so izdelovale tudi domače delavnice , od 1945 pa tudi tovarna Elan v Begunjah. Zametek Elana je bila partizanska delavnica v Cerknem, kjer so v letih 1944 in 1945 izdelali okoli 800 parov smuči za potrebe partizanskih enot. Seveda poznamo bloške smuči, ki so verjetno najbolj poznane med "slovenskimi smučmi". Tudi te so eno najstarejših prometnih sredstev na Slovenskem. Med številnimi hipotezami o starosti, je najverjetnejša tista o avtohtonem izviru. Prvi je o njeni uporabi poročal Valvasor leta 1689. Uporabljali so jih na Bloški planoti in Vidovskih hribih do druge svetovne vojna. Uporabljali so jih za hojo, prevoz tovora in bremen, preseneča pa podatek, da so z njimi hodili celo za pogrebom. 


Vir: internet

Seveda so se uporabljale tudi za zabavo in tekmovanja in takšna je njihova uporabnost še danes. Naslednjič torej, ko boste na smučeh, pomislite, kako bi bilo imeti lesene smuči, namesto dveh palic uporabljati le eno, kako bi bilo imeti na hrbtu še težko breme, ki bi ga bilo potrebno prenesti več kilometrov po neutrjeni podlagi. Ženske pa, pomislite, kako bi bilo imeti oblečeno dolgo težko krilo. Ob vsem tem, bo postalo vse skupaj sila enostavno, hvaležni bomo za sodobne materiale in poteptane proge. Pa še vedeli bomo kakšna je zgodovina deščic pod našimi nogami. 

Vir: wikipedia in etnološki leksikonNi komentarjev: