nedelja, 18. januar 2015

Tek na smučeh - kaj sploh rabim, 1.del

Včasih ni težko koga navdušiti za kako stvar. Poveš, kako super oh in sploh luštno je. Če se ti pri pripovedovanju in opisovanju še iskrijo oči, si na še boljši poti. Ponudiš le še "učne urice" in že imamo lahko novopečenega smučarskega tekača. Poleg snega, nekaj prevoženih kilometrov in kako podaljšano dopoldne časa, potrebujemo še odgovor na ključno vprašanje navdušenega začetnika: KAJ PA SPLOH RABIM?

Seveda vsak ve, da za tek na smučeh potrebuje nekaj toplih oblačil, tekaške smuči z vezmi, palice in čevlje za tek na smučeh. Hitro pa nastopijo vprašanja, nekaj podobnih v smislu: "Kakšne čevlje rabim? Kaj točno naj oblečem? Koliko dolge palice potrebujem? Kaj pa tehnika?"Dejstvo je, da je rekreativnih smučarskih tekačev vedno več. Slovenci baje veljamo za "smučarski" narod in po tej logiki lovimo tudi povprečje ljudi, ki se ukvarjajo z nordijskimi disciplinami. Ker rekreativni smučarski skoki (na srečo?) ne obstajajo, nam ostaja smučarski tek. S tem športom se ukvarja pisana množica ljudi in prav zanimivo je opazovati, kdo vse se premika na smučeh... nališpane mlade gospodične, mladeniči v bombažnih trenirkah, gospe s prekomerno težo v starih smučarskih kombinezonih, gospodje poznih srednjih let v kavbojkah in z nahrbtnikom na ramenih, podpovprečni rekreativci s predobro opremo, povprečni rekreativci s povprečno dobro opremo, občasni tekači v kolesarskih dresih, nadpovprečni rekreativci z najdražjo opremo, bivši tekmovalci... Seveda nikogar ne dajem v nič ali kritiziram, vsak si zasluži svoj košček sonca na belih ravnicah in vsak je vreden spoštovanja.

No, pa če se vrnem nazaj. Kolega sem navdušila za tek na smučeh in privolil je, da bo priden učenec. Predlagala sem mu, da bova začela s klasičnim korakom. In vprašal me je, kaj vse rabi. Opreme nima, zato bi si jo moral izposoditi, kar takoj nekoliko olajša vsaj izbor pravilne dolžine palic in smuči, ter pravilnih čevljev glede na vezi na smučeh. Tudi brez svetovalca izbor ni težak. Na smučeh mora pisati, da so primerne za klasično tehniko. Tu obstajajo tri variante. Prva je klasična smučka, ki se na mestu odriva, torej pod vezjo maže. To se packa z raznimi voski in klistri za dober oprijem. Druga varianta je narebrena smučka. Te se ne maže, ampak funkcijo voskov in klistrov prevzamejo ravno ta rebra v obliki ribjih lusk. Tretja varianta pa je smučka z oblogo za oprijem, to je nano obloga. Tudi ta omogoča dovolj dober oprijem, le od časa do časa jo je treba očistiti s posebno, za to namenjeno tekočino. In hitro smo že pri ustrezni dolžini; ta je 15 do 20 centimetrov daljša od telesne višine. Nekaj vloge igra tudi teža tekača in s tem krivina smučke. Glavni rekvizit so še palice. Te naj bi segale nekaj centimetrov pod višino naših ramen, če stojimo vzravnano in palico prislonimo ob telo. Seveda so pomembni tudi čevlji, pri katerih je potrebno paziti, da so kompatibilni z vezmi na smučeh. Izbira pa lahko med nizkimi ali polvisokimi čevlji.

Vir: Internet


Nazadnje ostane le še nasvet za primerna oblačila. Prva zadeva so tople nogavice. Tekaški čevlji so navadno malo hladnejši, zato rado zebe. Pametno se je obleči v več plasteh, ker se hitro segrejemo, na spustih ali v senčnih predelih pa je lahko zelo hladno. Tako imamo več možnosti za slačenje in oblačenje in s tem uravnavanjem toplote po občutku. Seveda pa je najpomembneje, da nam je udobno. Priporočam toplo športno spodnje perilo, čez pa podloženo trenirko ali lažje zimske športne hlače, lahko tudi tekaške pajkice, v zgornjem delu pa kako zimsko tekaško majico, toplejši športni brezrokavnik, softshell ali anorak. Seveda obstajajo tudi oblačila, ki so namenjena (načeloma) zgolj za tek na smučeh, ampak niso najcenejša. Predvsem tista z "windstopper" tehnologijo imajo hudobne cene. Če ne drugače, svetujem nakup boljših hlač, ki so specificirana za tek na smučeh. Te so po sprednji strani ojačana, da nogam mraz in veter ne moreta do živega. Sama pa jih uporabljam potem tudi za lažje ture v hribe ali za suhi tek, kadar je res hladno.
Del obvezne opreme so še rokavice s prsti, kapa in sončna očala. Slednja seveda ščitijo pred soncem, pa tudi pri spustih nekoliko zaščitijo oči pred vetrom, da lažje gledamo. Pogojno potrebujemo samo še torbico za okoli pasu, kamor spravimo ključe od avta, kak € za čaj in bidon z vodo, ki še kako pride prav na daljših potepanjih. 

Mislim, da moramo zaplesati samo še kak obredni ples za sneg, da bomo lahko sprobali, kako se zadeve izpeljajo v praksi.  

Ni komentarjev: