petek, 4. april 2014

Krvava Peč

Bila sem dogovorjena za voden ogled vasi in že več kot pol dopoldneva sem razmišljala le o tem. Polna pozitive sem se peljala po obronkih Ljubljanskega barja, proti Podpeči in dalje do Jezera in skozi Podkraj in Tomišelj do Iga. Na iškem krožišču sem se držala desne, gospe v Garminu pa tako nisem potrebovala, ker se je kmalu pokazalo semaforizirano križišče s cesto, ki vodi na Kurešček. Višje, ko sem se peljala, lepši je bil razgled in tik pod vrhom je bilo zares čudovito, kljub temu, da ozračje ni bilo prečiščeno in je delovalo gosto. Na Kureščku sem bila le enkrat pred nekaj leti in že takrat mi je bil nenormalno všeč. Mir, lep gozd, narava in čudovit razgled pa še cerkvica na vrhu so zares vredni obiska. Tokrat nisem šla prav do vrha, bom šla naslednjič. 

Peljala sem se dalje preko hriba skozi naselje Golo. Hecno naselje s precej novimi hišami, ki so spominjale že bolj na novodobne graščine. Dalje cesta vodi do vasi Osredek in še naprej v Rob. Te vasi pa že bolj spominjajo na podeželje, ker za Golo bi to težko rekla. Če se mi ne bi že nekoliko mudilo, bi se nekje ustavila in se razgledala po vasi. Travniki in gozd se izmenjujejo v takšnem naključnem zaporedju, da ustvarjajo zares pravljično pokrajino. 
Za trenutek se mi je zdelo, da sva z Garminom zašla. Ponavadi mi pride zelo prav, če le ne uveljavljam svoje pameti. In tudi tokrat sem jo, ampak oba sva imela prav. Želel me je peljati po najkrajši možni poti, jaz pa sem si približno zapomnila vrstni red vasi do Krvave Peči in tudi orientacija mi je govorila, naj ne zaupam Garminu, ki mi je non stop pravila, naj zavijam desno in da preračunava. 
No, končno sem prišla do Krvave Peči. Vas leži tam, kjer je bog rekel: konec. Prav zadnja vas na pečini, dalje se cesta konča. 

Pozdravil me je prijazen črn kuža, takoj za njim pa še Srečko. Prijazno mi je razkazal vas z ducatom prebivalcev in nekaj več hišami. Kakšen mir in tišina!
Spustili smo se do ostankov dveh mlinov, kamor so včasih nosili mlet žito. Na poti smo mimogrede opazili še rastlinico, ki se ji reče Primula carniolica, Kranjski jeglič po naše. Cvetka endemit in je zaščitena, njegova zgodovina pa menda sega v ledeno dobo. Z njo se je podrobneje ukvarjal Balthasar Hacquet, ki jo je odnesel na Dunaj, da so ji določili ime (vir: Wikipedija). 
Nestrpna sem bila v pričakovanju pogleda na mlina. Danes je od obeh mlinov ostalo le nekaj malega, a vseeno sem si lahko predstavljala, kako sta izgledala. Poganjala ju je voda, ki nikdar ne presahne. Pri spodnjem mlinu so vidne še rake, manjša lina in mlinski kamen. Projekt obnove je v planu za bližnjo prihodnost in iskreno želim, da bi se spet vrtela vodna kolesa pri Šumniku.
Tudi sicer imaš v vasi kaj za videti. Zanimivosti je polno; stara šola, letni teater, cerkev Sv. Lenarta s freskami, pečine, cela vrsta naravnih vodnih izvirov in jam, obilica sprehajalnih poti, predvsem pa možnost spoznavanja drugačnega ritma življenja, v miru z naravo. 
Ko sem se vračala domov, sem v mislih premlevala videno in doživeto. Obisk Krvave Peči in pogovor mi je dal nov zagon za delo v prihodnje. Po glavi mi vedno švigajo ideje, le včasih ni dovolj motivacije za zagon. Takšne priložnosti spoznavanja drugačnega načina življenja mi krepijo zavest, da lahko iz majhnega zraste veliko, če si le s srcem pri stvari. Tako bo s pravim zagonom, ki ga v Krvavi Peči ne manjka, tudi ta vas zagotovo prav kmalu še bolj prijetna in silno privlačna za domače in tuje turiste. 


Ni komentarjev: